maanantai 11. toukokuuta 2015

TOMAATIT HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Tomaatit ovat venähtäneet pituutta ja roikaleiden hallinta on hivenen vaikeaa.
Aiemmasta oppineena kasvatan ainoastaan pensastomaatteja. Erityisesti parvekkeella nämä ovat helpommin hallittavissa  ja lisäksi ne ovat kauniimman näköisiä. Paras lajike on tähän mennessä ollut Red alert, jonka siemenet sain ystävältäni.
 
 
Meillä on talossamme sellaiset aataminaikaiset matalat leveät patterit. Niiden päälle on hyvä laittaa lämpöä kaipaavat tomaatinsiemenet itämään. Myös lattialämmitys ajaa asian, jos haluaa käydä suihkussa potit seuranaan. Kastelen tomaatit vauvavaiheessa aina kastelumaton kautta, en ikinä juurelle. Tämä auttaa tomaattia kasvattamaan vahvan juuriston, ja potit pysyvät paremmin kosteina.
Parhaan sadon saisi lisävalolla, joka on ehdoton pikkutaimille. Olen todennut, että saan riittävän sadon ilmankin.
Kun tomaatit hujahtavat pituutta siirrän ne isompaan ruukkuun. Siirtovaiheessa napsi surutta alalehdet pois ja istuta tomaatit syvemmälle. Varteen se kasvattaa uudet juuret ja taimesta tulee tanakampi.


Aloitan lannoituksen varovaisesti ja lisään määrää taimen varttuessa. Käytän syötäville kasveille vain luomulannoitteita, koska en halua syödä mitään ylimääräistä ainetta, jota ihminen ei tarvitse.

En ole missään vaiheessa käyttänyt muuta kuin GreenCaren luomu yleislannoitetta, jonka olen hyväksi havainnut. Tätä samaa kamaa ropsin sitten kaikille muillekin syötäville kasveille.
Käyttömukavuutta lisää se, että se ei haise pahalle.


Minulta on joskus kyselty miksei kesäkukkalannoite käy. Tomaatti on oikeasti melko tarkka typen ja kaliumin suhteen. Kun ravinneaineet ovat kohdallaan, kasvaa tomaatti paremmin ja sen maku paranee. Tomaatin kanssa oppii vain kokeilemalla. Hyvä vinkki on se, että lehtien kellertävä väri kertoo typen puutteesta ja mustanvihreä latva ja käppyrälle kiertyvät lehdet ovat liikalannoituksen tulos.

Tarkkana siis määrien kanssa :)

Postaus on tehty yhteistyössä GreenCaren kanssa.

SHARE:

13 kommenttia

  1. Kiitos hyvistä vinkeistä. Olenkin juuri tuskaillut noiden tomaatintaimien kanssa. Osa on ihan hyvässä kasvussa , mutta osa kituilee. Taidan ryhtyä lannoituksen lisäämiseen, siis oikean sellaisen. Ihanaa oppia aina joka päivä jotain uutta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valo, vesi ja sopiva ravinnemäärä on niin olennainen hyötykasveilla. Mäkin joudun skarppaa, toisin kuin perennojeni kanssa :D

      Poista
  2. Mun tomaatit ovat vielä ihan pieniä...joka vuotinen tuskailu...ne eivät kasva...ja sitten jopas ne kasvaa mahdotonta vauhtia. Muovihuoneeseen en uskalla kovin aikaisin tomaatteja viedä, kerran halla ne vei. Lannoitus on hyvin tärkeää tomaateilla kyllä! Omat tomaatit ovat herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en vie karaistumaan mitään ajoissa. Kotipuutarhurin alkutaipaleella unohdin parvekkeelle kesäkukan taimia ja voi sitä harmin määrää, kun ne paleltuivat. Nyt vien vasta kesäkuun alussa.Karaisen parina päivänä ja jätän hallaharsojen alle ulos.

      Poista
  3. Kiitos ohjeista, muistinkin tätä lukiessani että pitäisi siirtää tädiltä saamani tomskut isompiin ruukkuihin. Hups, minulla kasvaa tulppaaneita parvekkeella ruukussa ja olenkin ihmetellyt miksi niiden lehdet on aivan käppyräisiä ja nuput ovat jotenkin epämuodostuneita, nyt tiedän miksi :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa muistaa, että kasvit käyttäytyvät eri tavoin. Perennoissa ja sipulikukissakin on kippuraisia lajikkeita. Tarkasta ensin mitä laitoit multiin. Ja kasvitaudit ovat myös tyypillisiä kippuraistajia :)

      Poista
  4. Mulla oli tänään tomaattien hoivauspäivä myöskin.. tai rankaisuksi sitä ehkä paremmin voisi sanoa. Katkoin surutta yli metrisiksi venähtäneet taimet ja saavat sitten kasvatella varkaasta uuden varren. Toimivaksi todettu tapa, kun niistä jo toukokuussa 1,5 metrisistä ruikuloista on ihan turha odottaa mitään satoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin viime vuonna kahdelle taimelle samaa ja ihan vähän tuli myöhemmin sato kuin pitkissä. Ei juuri eroa, mutta käsittely oli tosi paljon helpompaa. Pensastomaatit taitaa olla kyllä mun juttu enemmän :D

      Poista
  5. Tämäpä oli oikein hyvä tomaatinkasvatustietoisku. Olen huomannut monilla taimilla, että liiallinen juurelle kastelu saa aikaan heikkoja taimia. Tänä vuonna annankin ammattilaisen kasvattaa taimeni :)

    VastaaPoista
  6. Minä kokeilin ensimmäisen kerran esikasvattaa taimia, kaikki kuolivat... :) Täytyypä kuitenkin pistää hyvät vinkit mieleen, kiitos :D

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig