sunnuntai 31. tammikuuta 2016

KEVÄÄN KASVIMAASUUNNITELMA

 Yllätän itsenikin jokakesäisellä suunnitelmallisuudella keittiötarhani suhteen. 
Otan yleensä aika rennosti omat puutarha-asiani työn vastapainona. Mutta keittiötarha on eri juttu. Mietin joka kesä mitä uutta haluan kokeilla ja mitä ei niinkään kulununt viime vuonna. Samaan syssyyn mietin kasvimaan kukat ja huolehdin siitä, että kiertoviljely toimii.


Punakosmoskukka yllätti minutkin sillä miten hyvin se sopi keittiöpuutarhaan, vaikkei se mikään tyypillinen kasvi sinne olekaan. Oli kiva, että koko kasvimaa ei ollut niin oranssinkeltainen samettikukista ja kehäkukista. Myös neidonkukka on ollut yksi keittiöpuutarhani kukista jo monta muotta.


Viime vuonna kokeilin mangoldia pinaatin korvaajana. Minä ihastuin. Muu perhe jäi kaipaamaan pinaattiaan. Ensi kesänä kasvavat molemmat. 


Olkoon kuinka trendikäs hyvänsä, niin lehtikaalia saa riittää suht pieni määrä. Sen sijaan lisää perunaa, porkkanaa ja punajuurta. Niissä aion hullutella lajikkeilla. Jatkajien joukossa on myös maa-artisokka, pavut, retiisit ja herneet. Toivon, että mansikka tuottaisi ison sadon!


Ja iisoppiaita olisi ihana! En tiedä jaksanko, mutta saahan sitä unelmoida!

SHARE:

torstai 28. tammikuuta 2016

VALKOSIPULIN VERSOT

Ystäväni kasvattaa joka talvi vuoden ensimmäiset vihreät valkosipulista. Pakkohan tätä oli kokeilla! Kun valon määrä hiljalleen lisääntyy, niin suu kaipaa jo jotain tuoretta ja vihreää. Vaikkakin nämä valkosipulin versot upposivat ihan muiden kuin tämä sipuliallergisen suihin.


Valitse mahdollisimman tuore ja pullea valkosipuli. Voit istuttaa yksittäiset kynnet taimimultaan tai laittaa koko valkosipulin vesilasiin tai astiaan. Kasvun ihmettä on aina mahtava seurata!



Kokeilemisen arvoinen. Suosittelen!

SHARE:

tiistai 26. tammikuuta 2016

KYLMÄKÄSITTELY JA OMAT PERENNAN TAIMET

Olen vuosien saatossa kasvattanut lukemattomia perennoja itse. Homma on hauskaa ja sillä säästää pitkän pennin. En voi myöskään kiistää etteivätkö ne omakasvatetut olisi niitä kaikkein rakkaimpia!

Ruusunätkelmä  - mainettaan helpompi!

Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn. Homma on oikeasti helpompaa kuin luullaan. Itse hoidan kylmäkäsittelyn mieluummin ulkona kuin jääkaapissa. Laitan istutusastiaan taimimultaa ja kylvän siemenet. Päälle laitan 0,5-2cm multaa riippuen siemenen koosta. Tärkeä seikka on muistaa, että ei kylvä siemeniä liikaa. Halkaisijaltaan kymmensenttiseen ruukkuun laitan 2-3 isompaa siementä tai 4-5 pienempää. En sen enempää. 




Piirsin jopa ohjeet! Istutusastialle paras paikka on lievä kumpu, jossa vesi ei seiso laatikossa. Kun lumet ovat sulaneet, poista harso. Siemenet itävät omia aikojaan. 


Akileijoja olen kasvattanut itse tajuttomia määriä! Ne vaativat aina kylmäkäsittelyn, kun kylvät itsekerättyjä siemeniä. Voit myös ripotella siemeniä syksyllä suoraan kukkapenkkiin. Pikkutaimet kukkivat seuraavana vuonna itämisestä.


Jotkut lajit ovat herkkiä risteytymään luonnonsisaruksien kanssa. Alunperin pinkki koristekärsämö ihastui siankärsämöön niin, että nyt minulla on kukkapenkillisen verran kaikkea valkoisen ja pinkin väliltä. 


Jos et ole kylmäkäsittelyn tai esikasvatuksen ystävä niin kokeile suorakylvöä. Voit kylmää kesä-heinäkuussa esimerkiksi sormustinkukan tai sinipallo-ohdakkeen siemeniä suoraan ulos.

Kuvassa jo edesmennyt vuorineilikka, joka kukki iloisesti kolme kesää.

Toivottavasti ohjeista oli apua! Minä laitoin juuri 150 uutta siementä ulos odottamaan kevättä. 

SHARE:

perjantai 22. tammikuuta 2016

KEVÄINEN YRTTIKEITTIÖ

Nautin suunnattomasti siitä, että saan tehdä myös töitä puutarhan parissa. Ilahdun aina hymysuista ja ihmisten innosta, kun pääsevät he mullan ja kasvien kanssa kosketuksiin. Itse istutettu yrtti on ilon aihe kokeneelle ja kokemattomalle. 


Suosittelen mielelläni GreenCaren taimimultaa muille, koska käytän sitä itsekin. Se toimi ehdottomasti parhaiten viime keväänä. Uskon, että multaan lisätyillä mikrobeilla on oikeasti vaikutusta juuriston kasvuun ja kuntoon.


Istutin yrttejä kotiinkin. Sitruunamelissaa on ihana hipaista ohimennen - sen tuoksu kun välittyy saman tien. Pari lehteä vesilasiin saa kivan sitruunaisen vivahteen aikaiseksi. Yrttipistokkaita on jo nyt myynnissä ainakin Plantagenissa. Valikoima ei ollut vielä järin suuri, mutta kyllä sillä jo vauhtiin pääsee.



 Laitoin kerralla reilun määrän persiljaa ja sitruunamelissaa Elhon jalalliseen istutusastiaan. Tämä on osoittautunut käteväksi kodissa missä ei ole ikkunalautoja. Ja multatila on kerralla suuri, mikä helpottaa hoitoa. Myös herkullisen vaaleanpunaiset ruukut ovat Elholta. 


 Täytyy toivoa että yrtit lähtevät kasvuun jo nyt ja pysyvät terveinä kevääseen saakka. Kyllä nämä paljon pidempi-ikäisiä ovat näin kuin kaupan puntit. Ja minkä näköisiä ne ovatkaan!

SHARE:

lauantai 16. tammikuuta 2016

MEILTÄ TULEE KIRJA!

 Puutarhakirja on ollut unelmani jo pitkään. En voi uskoa, että pian saan uunituoreen painoksen vihdoin käsiini. Matka ei olisi ollut näin upea, jos en olisi saanut kokea sitä hyvässä seurassa. Kirjaa kirjoittivat kanssani Maria Kesänen Kanelia ja Kardemummaa-blogista ja Lifestyle-konkari Hanna Sumari, joka bloggaa Apu-lehdelle.


Keittiöpuutarha  - siemenestä lautaselle

Siinä meidän kirjan nimi. Eikö kuulosta kivalle? Ja otsikko kertoo kaiken. Olemme koonneet tietoa ja vinkkejä siitä miten ruoka päätyy siemenestä lautaselle saakka. Mietimme kasvattamisen eri muotoja kasvihuoneessa, parvekkeella, lavatarhassa ja terassilla. Koska keittiöpuutarhan voi perustaa minne vain.


Kirjan on kuvannut ja taittanut tehokaksikko Kirsikka Simberg ja Tuukka Koivisto. Oli hauskaa seurata ammattilaisten työtä ja napsia ohessa kuvia.

Kuvat olen kuvannut Marian luona. Hänellä lienee kiistatta Suomen kaunein keittiöpuutarha. Kaikki on viimeisen päälle nättiä, hoidettua ja mietittyä. Kotipuutarha-lehdelle bloggaava Maria on käsittämättömän taitava harrastajapuutarhuri jolla kaikki kasvaa kohisten. Ja tinkimätön kirjoittaja. Sen sain minäkin huomata. En olisi ikinä saanut puristettua itsestäni näin paljon irti ilman tätä hyvää ystävää ja kollegaa!



Hanna Sumari taiteili kirjaan ruokaohjeita ja -vinkkejä. Niissä on otettu huomioon keittiöpuutarhan satoisia kasveja, joita satokauden aikana tulee ämpärikaupalla. Itse olin pulassa vihannesteni kanssa ensimmäisenä kesänä. Ohjeet on tehty helpottamaan suunnitteluvaihetta, kun mietitte puutarhan ruokakasveja - hedelmiä ja marjoja unohtamatta!


 Moni tietää Hannan sisustusohjelmista ja ruokakirjoista. Se mitä moni ei tiedä, on se, että Hannalla on ihan mieletön puutarha. Ei piha, vaan puutarha. Vanhojen tammien lomassa on upeita perennaistutuksia, kauniit sorapolut ja huolella mietitty hedelmätarha. Hieman englantilainen meininki.

Kuva: Maria Kesänen
Olen istutunut lukemattomia kertoja maskeerattavana Hannan keittiössä Suomen kaunein piha-ohjelmaa varten. Ja maistellut Hannan kokkauksia. Muun muassa parasta kaalilaatikkoa, mitä olen ikinä maistanut. Keittiö on viihtyisä ja siitä näkee suoraan puutarhaan. Kahvi on aina hyvää! Halusin kirjaan palan sitä samaa taikaa ja tunnelmaa, mitä itse olen saanut kokea Hannan keittiössä.





Kirja oli hyvä osoitus itselleni siitä miten unelmointi kannattaa! 
Kirjan kustantaa ReadMe. Julkaisuajankohta on kevään korvilla. Pitkään ei tarvitse odottaa! Lupaan kyllä kertoa heti kun kirja ilmestyy. 

Blogiyhteistö on aina ollut minulle tärkeä osa puutarhaharrastusta. Siksi halusin jakaa tämän ensimmäisenä teidän kanssanne! Toivottavasti mahdollisimman moni saa teistä kirjan käsiinsä tavalla tai toisella. 

SHARE:

maanantai 11. tammikuuta 2016

MUNATON JA MAIDOTON PANNARI

 Olen lapsesta saakka tykännyt leipoa. Allergisten lasten äitinä olen kehittänyt monta meille toimivaa ohjetta, jos en ole sellaista valmiina löytänyt. Eilen syntyi munaton ja maidoton pannari. Olen pannareita veivannut ennenkin, mutta nyt osuivat mittasuhteet viimein kohdilleen.


5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
8 dl kauramaitoa
1 purkki (250 ml) Oatly vaniljakastiketta
I dl kookosrasvaa (tai maidotonta margariinia)

Sekoita kaikki aineet keskenään, ja anna  taikina turvota puolisen tuntia.

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia. Jos käytät isoa uunin peltiä, saattaa puoli tuntia riittää.


 

Oli muuten tosi hyvää! Hyvä kun ehdin edes kuvata.

SHARE:

lauantai 9. tammikuuta 2016

IHANAT LEIKOT

 Tammikuusta eteenpäin on meillä kevätkukkien aikaa. 
Mitä enemmän hempeitä ja raikkaita värejä - sen parempi! Pari nippua pinkkejä ja hennonvaaleanpunaisia terttuneilikoita olivat päivän valinta.


Markettien edulliset kukkavalikoimat mahdollistavat ainakin minulla sen, että kotona on kukkia melkein aina. 



Edes pakkasesta huurteiset ikkunat ja sisälle asti tunkeva kylmä eivät masenna. Takkatuli roihuaa ja mieli vaeltaa kevään kylvöissä. 


Ensimmäiset siemenlähetykset nimittäin saapuivat  jo!

SHARE:

torstai 7. tammikuuta 2016

JÄÄLYHTYJÄ

 Jäälyhtyjä on pakko tehdä joka vuosi. Siitä huolimatta, että ainakin yksi ämpäri halkeaa joka kerta. En ole vielä ymmärtänyt mitä teen väärin. 



Näissä on jotain nostalgista ja ihanaa.  Muistan, että meillä on ollut tällainen jo kerrostalon parvekkeella äidin tekemänä.


Sen verran tuonne tarkenee mennä, että kynttilät sytyttää. Kuvien otto oli jo liikaa. Nyt takaisin takan ääreen lämmittelemään sormet kohmeessa.

Ihan palata taas arkeen!

SHARE:

perjantai 1. tammikuuta 2016

JOKO VOI ALOITTAA KEVÄÄN?

Joulu meni jo ja mieli on täysin valmis kevääseen. Nämä kuvat ovat eiliseltä ja tänään näyttää vielä talvisemmalta. Pään sisällä sen sijaan tuoksuu multa ja aurinko paistaa.


 Olen kädet tärissen selannut siemenkauppojen nettisivuja. Olen haaveillut kasvattavani taimiston verran uusia kasveja, mutta ihan pakollisia (niiden oikeiden pakollisten jälkeen) ovat ainakin joku persikkainen tulikukka (Verbascum), latva-artisokka, jättiverbena ja ainakin yksi uusia akileija-lajike. Ne oikeat pakolliset menevät kaikki vihannesten muodossa parvekkeelle ja potageriin.


Suosittelen potageria myös talvisen puutarhanäkymän vuoksi. Eikö ole aika vekkulin näköinen nytkin, vaikka siellä ei kasva enää kuin lehtikaali.

Tästä tulee vielä hyvä vuosi!

SHARE:
MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig