tiistai 14. kesäkuuta 2016

Sorapinnat puhtaaksi rikoista

  yhteistyö Fiskars

Vapaa-ajan ongelma on taas ratkottu, kun pihaan kipattiin nuppikuormallinen kivituhkaa. Kuin taivaanlahjana tuli postissa myös sorapintojen huoltoon sopivat Fiskarsin light-sarjan välineet. Sora-alue on meillä keskiverto beduiinikentän kokoinen, mikä vaatii melkoisia ponnistuksia, jotta se pysyy rikoista puhtaana. 


Sala-ojaremontin yhteydessä uusittu soramateriaali on pysynyt säännöllisellä huololla rikoista puhtaana. Ainostaan reuna-alueet kasvavat rikkaa erityisesti syksyllä. Alkukesästä on aika hoitaa ne rikattomaksi. Pidän pihaan valitusta isompirakeisesta luonnonsorakivimurskeesta. Se oli kuitenkin epäkäytönnöllinen valinta pihaan, jota ympäröi suuret jalopuut. Haravointi isojen kiven möllyköiden välistä on hankalaa ja kottikärry oli aina täynnä soraa. Lisäämme rikkojen poiston jälkeen pintaan 6mm kivituhkan joka tiivistyy hyvin. Haravointi on jatkossa huomattavasti käytännöllisempää. 


Törmään usein kysymykseen miten sorapinnat pysyvät siisteinä. Tähän ei auta kuin jatkuva haraaminen ja yksittäisten rikkojen poisto. Alueet, mihin kertyy enemmän maatunutta ainesta, kaivan ylös kokonaan parin vuoden välein ja täytän ne uudella kivituhkalla. Mukana häipyy rikkojen kasvualusta ja mahdolliset siemenet. Voikukat kannattaa nyppiä ohimennen voikukkaraudalla, kun ne ovat mahdollisimman pieniä. Homma on hyödytöntä, jos et saa koko juurta mukana. Isommille voikukille on Fiskarsilla oma työkalunsa. Sillä saa pitkätkin juuret ylös. 


Kivituhka on ollut käytännöllinen myös keittiöpuutarhassa. Siellä nypin rikkoja heti kun niitä ilmestyy. Haraan polut 2-3 kertaa kuukaudessa. Jos multaa putoaa polulle poistan orgaanisen aineksen saman tien pois. 


Työkalut ovat käden ulottuvilla keittiöpuutarhassa. Talikolle ja lapiolle on jatkuvasti käyttöä. Light-sarja on paljn paremman kokoinen minun kokoiselleni keskivertomittaiselle naiselle. Jaksan työskennellä näillä paremmin kuin perinteisen kokoisilla työvälineillä. Nyt ei puutu enää kuin kanttausrauta!


Ei varmaan tarvitse edes kertoa minkä hiekkakasan kanssa askartelen taas tämän päivän. 

Aurinkoista viikkoa!

SHARE:

26 kommenttia

  1. Nuo on ihan parhaat! Meillä ovat kovassa käytössä. Jep, se kanttausrauta puuttuu multakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä raahaan tuota lapiota pitkin pihaa. Miellyttävän kevyt!

      Poista
  2. Tuollaisille light-työkaluille olisi todella käyttöä, etenkin haralle. Meillä on paljon ihan sora-sora-aluetta, joka kasvaa koivutaimikkoa tällä hetkellä. Masentava urakka, joka edelleen odottaa tekijäänsä 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaiset on. Meilläkin tämä iso sisäänkäynnin sora-alue oli yhtä rikkaa, ennen kuin se myllättiin salaojien teon yhteydessä ja tuotiin uusi sora tilalle. Sen jälkeen en ole päästänyt sitä hunnigolle (kuten edellset asukkaat). Tiedän mikä silloin olisi vastassa ja en kyllä jaksaisi hoitaa sitä. Taimet on masentavia juurineen :/

      Poista
  3. Kanttausrauta on osoittautunut todella kivaksi välineeksi. Omani on biltemasta ja olen ollut siihen täysin tyytyväinen :) Aurinkoa sinunkin viikkoosi!

    VastaaPoista
  4. Samoin täällä olisi käyttöä näille työkaluille, ja tuo hara vaikuttaa kätevältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi hara on yllättävän hyvä, kun siihen oppii ja tottuu. Sillä on helppo harata sellaista pikkurikkaa pois. Tuon rikkaruohon poistajan kanssa piti opetella, mutta onnistuihan sekin viimein. Ja sain juuret kokonaisina pois :D

      Poista
  5. Hyvillä työvälineillä on iso merkitys raskaassa työssä. Fiskarsin vehkeet ovat niitä parhaimpia. Siisti sora-alue on ilo silmälle sekä kantatut kukka -alueet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Ja työkaluja tarvitsee yllättävän monia. Ainakin se helpottaa hommia, kun ei tartte kihnuttaa jollain melkein oikealla vehkeellä :D

      Poista
  6. Tuo homma odottaa meikäläistäkin. Täytyykin ottaa tuo kanttausrauta esille. SEllainen kun löytyy, mutta jäänyt vähäiselle käytölle. Blogisi innoittamana kaivankin sen esiin ja opettelen kunnolla sen käytön. PIhamaata kun riittää kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin kaivat sun kanttausraudan esiin jos sulla sellainen on :D Mäkin haluuuuuun :D

      Poista
  7. Eilen juuri ajattelin kun hyvin tiivistynyttä kivituhkakäytävää haravoin/harjasin, että luojan kiitos tämä ei ole soraa tai kivimursketta. Tällä pihalla kun koivun siemeniä ja männynneulasia tulee kärrytolkulla. Kyllä minusta ei olisi esim. japanilaisen puutarhan pitäjäksi jossa isoja alueita huolella aseteltuja kiviä :D Se on kumma kuinka rikkakasvit kasvavat yleensä kaikkein mieluiten kivenkoloissa, betonilaattojen raoissa tai aivan jonkun vaalitun taimen (kuten pionin) tyvessä kiinni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat oli mietteet täälläkin, kun tuon kivituhkan tilasin. Hieman teollisen näköinen mun makuun, mutta olen nyt tässä haravoinut noita kiviä kärryyn viisi vuotta. Alkaa riittää. Ja meillä haravoidaan myös noita männynneulasia eikä pelkkiä lehtiä. Ja niin totta tuo pikkutaimien kasvu :D

      Poista
  8. Meillä kotipiha on karkeampaa soraa ja etupiha kivituhkaa. Kertomasi ongelma on erittäin tuttu. Sorapiha imuroidaan roskista. Kivituhka on ongelma mielestäni sekin. Minulla on samantapainen työväline, jolla saa rikat kyllä pois, mutta mukana tulee aina myös kivituhkaa.Ei niitä yksitellenkään viitsi nyppiä. Me luulimme ratkaisun olevan karkeamman soran laittaminen alueelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Läpäisevissä pinnoissa on aina ongelmansa ja huollettavaa. Meillä on myös lehtipuhallin, mutta ne sorakivet sinkoili minne sattuu (autot...), joten ei sekään nyt ihan autuasta ollut. Meillä laitettiin puoli pihaa kivituhkalle viime vuonna ja se on niin paljon helpompi vaikka siinäkin kasvaa ties mitä rahkasammalla. Mä vaan haraan ja kitken ahkerasti.

      Poista
  9. Heissa,onkin pitänyt kysäistä tuosta uudesta Fiskarsin sarjasta, kun olet sitä päässyt testailemaan (onnen tyttö:)) Onko se niin hyvä kuin mainostetaan? Olen harkinnut ja pyöritellyt useaan kertaan kauppareissulla, mutta en ole vielä ostanut kun en ole kokeillut kenenkään luona itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tykkään tuosta lapiosta ja talikosta, koska ne ovat kevyeämmät ja jotenkin optimaalisemman kokoiset keskivertonaiselle. Ainoastaan sellaisessa rankemmassa maankaivelussa tuo kevyempi lapio hieman nitiseee, niin siinä olen käyttänyt Fiskarsin tavallista pistolapiota. Ihan loistopelit. Pistä ostoon vaan :D

      Poista
    2. Kiitos:) Juuri tuota nitinää ajattelinkin, mutta meiltäkin löytyy tuo perinteinen Fiskars sitä varten.

      Poista
  10. Kyllä sorapihan kanssa saa olla tarkkana ja kitkeä jatkuvasti, osan omasta sorpihasta kaappasi kielo ja toinen nurmettui kaikista konsteista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus on aika antaa luonnolle periksi. Vähän niin kuin se, että joissain paikoissa luontaisesti paremmin kasvaa sammal kuin nurtsi. Ja nopea reagointi on paras, että kasvit eivät ehdi asettua liikaa taloksi.

      Poista
  11. Kiva kun onnistuin vielä löytämään tämän tekstin. Juttu jäi mieleen, kun kerkesin aiemmin lukea pelkän otsikon.
    Olen myös taistellut kivituhkan rikkauksia vastaan kitkemällä ja haraamalla. Jäin miettimään, mitähän konsteja muilla on. Nyt luin, että Turussa rikkoja käsitellään kuumalla vedellä. Siitä ehkä voisi olla apua, ainakin pienemmillä aloilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis rikkoja, ei ne kyllä mitään rikkauksia ole :)

      Poista
    2. Jos puhutaan samasta, niin se Turun kuuma vesi laitetaan ihan omalla laiteellaan. En muista mitä siinä oli hieman mukana, mutta se vaahtoa, kun suihkuttavat sitä. Luulen, että sen veden pitää olla melkein kiehuvaa.Voihan sitä kaikkea kokeilla. Työläitä nuo pinnat ovat. Mä hoidan niitä säännöllisesti jo ennen kuin isoja ongelmia ehtii syntyä. Sen jälkeen ei oikein auta kuin vaihtaa kivituhka.

      Poista
    3. Ai niin... voithan sä kokeilla etikkaa. Myös suolan ja etikan seos jeesaa!

      Poista
    4. Kas, olitkin myös kuullut tuosta Turun jutusta! Joo, niin se oli, että siinä oli myös mukana jotain mikä vaahdottaa, kuumuus vaikuttaa näin pidempään. En sitten tiedä, jos kokeilisi vain kipata kiehuvaa vettä, luulisi kasvien siitäkin ainakin kärsivän, ellei jopa kuolevankin. Itse ajattelisin, että veden voisi lämmittää vaikka ulkona jossain padassa. Ja joo, tuosta etikka-suolajutustakin olen kuullut, täytynee testailla eri vaihtoehtoja.

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig