maanantai 6. kesäkuuta 2016

Voihan halla!

Tämän vuoden puutarhakevät ja -kesä ovat olleet yllätyksiä täynnä. Talven tuhoja ihmeteltiin hellelukemissa. En myöskaan muista kastelleeni toukokuussa yhtä paljon kuin tänä vuonna. Nyt sitten kummastellaan tyypillisiä alkukesän hallaöitä. Talvimenetysten jälkeen olen päättänyt etten menetä enää ainuttakaan kasvia. 


Ei muuta kuin suojamaan koko kasvimaa ja kaikki parvekkeet kukat, koristepuut ja köynnökset. Osa niistä on niin isoja ja painavia, että sisään niitä en yöksi kiikuta. Parhaat konstit kylmän torjumiseen ovat kastelu ja hallaharso. Oletko ikinä törmännyt näkyyn missä hallayönä mansikkapellolla on sadettimet päällä? Se on juuri siitä syystä, että kostea maa varastoi lämpöä paremmin. Hallaharsot kannattaa laittaa hyvissä ajoin, jotta ne varastoivat lämmön sisäänsä ennen vilpoisia tunteja. 


On niistä harsoista muutakin hyötyä. Kuvauksen ajaksi pois otetut harsot paljastivat hyvässä kasvuvauhdissa olevan keittiöpuutarhan.

SHARE:

16 kommenttia

  1. Harsoja kannattaa käyttää hallan torjunnassa, niistä ei ole ainakaan mitään haittaakaan vaikka laittaisikin turhaan. Niiden alla kasvit kasvavat kohisten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä käytän näitä kasvimaalla muutenkin. Kasvit tuntuvat kasvavan silmissä!

      Poista
  2. Mahottoman kaunis keittiöpuutarha. Minäkin eilen kipaisin hakemassa paketillisen harsoa vaikka sen käyttöä kammoksunkin. Se takertuu, repeytyy ja nahisee niin piinaavasti :) On siitä paljon tosin iloakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon aina ihan solmussa sen kanssa ja inhoan, kun se vettyy ja likaantuu. Ei lempipuuhaa. Ja kiitos! Kovasti olen tämän eteen touhunnut.

      Poista
  3. Olen ollut tänä keväänä vähän laiska (keuhkokuumeessa) oli liikkeelle lähtö on ollut hidasta. Säästyin siis harsoleikiltä, pavut pistin kyllä hupun alle, olivat niin vauhdikkaassa kasvussa. Lämpöisiä öitä ja päiviä puutarhaasi t. Sari / Villabranten

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ou nou keuhkokuumeelle! Onneksi olet nyt tolpillasi. Kyllä monet jutut ehtii vielä.

      Poista
  4. Itse totesin harsojen tarpeellisuuden pottumaalla. Tuuli oli hieman siirtänyt harsoa ja yksi taimi oli jäänyt ilman suojaa ja paleltunut. Onneksi harso suojasi kaiken muun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli joku pavun lehti ottanut kylmän osumaa yksinkertaisesta harsosta huolimatta. Eron tosiaan huomaa.

      Poista
  5. Pakko kai se on.. Inhoan noitten harsojen kanssa pelaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai näistä kukaan tykkää. Nämä on näitä puutarhan vähemmän mukavia ja pakolliisia hommia.

      Poista
  6. En tykkää harsoista...mutta! Onneksi meillä ei ole tuhoa vielä tullut mutta tätä odottelin ja siksi kesäkurpitsat lihovat vielä kasvarissa! Näitä on koettu!

    Puutarhasi on kyllä kaunis, namu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kolea kesäkuun alku on enemmän sääntö kuin poikkeus. Ensi yö jännätäänkin sitten myrskytuulia :D

      Ja kiitos! Tuntuu, että vuosien työ alkaa viimein tuottaa tulosta.

      Poista
  7. Ihania nuo rautakoristeet! Kävisi mullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämän kesän hankinta Tahvosten Gardenshopista. Siellä oli vaikka minkälaisia. En ole yleensä härpäkkäiden perään, mutta keittiöpuutarhaan ne meille sopivat ja toimivat samalla tukena pavuille.

      Poista
  8. Valtavan hyvässä mallissa sulla on jo kaikki keittiöpuutarhan kasvit!
    Mä otin viime kesänä harsot melkein itämisen jälkeen pois kasvien päältä. Ei olisi kannattanut, kun oli niin kylmää.
    Sä sanoit, että te Marian kanssa piditte niitä melkein koko kesän. Ja se näkyi teidän sadossanne. Otin siitä opikseni, ja nyt olen pitänyt harsoja koko ajan. Ja mullakin on jo nyt melkein parempi sato näkyvissä, kuin viime vuonna.
    Kiitos vaan hyvästä vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei nyt sentään ihan koko kesää (paitsi viime kesä). Mutta ainakin kesäkuun pidän lähes kelillä kuin kelillä. Se näkyy kasvussa jo viikossa parissa. Ero on huikea.

      Poista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig