maanantai 11. heinäkuuta 2016

Keittiöpuutarhan sorapolut

Sorapolut herättävät meillä aina kysymyksiä. Erityisesti niiden rikattomuus kiinnostaa monia.  Mitään kovin erikoista taikatemppua minulla ei ole tarjota. En koe käytäviä kovinkaan työläiksi hoitaa, mutta säännöllistä huomiotani ne haluavat. 


Laatikot on rakennettu ilma sen kummempia perustuksia. En levittänyt maisemointikangasta koko keittiöpuutarhan alalle, koska halusin lieroille esteettömän pääsyn maapohjaan. Myös kosteustasapaino on parempi, kun välissä ei ole kangasta. Kangasta on kaikkialla sorapolkujen alla mahdollisimman isoina paloina. Saumat on vedetty vähintään 10 senttiä toistensa yli. Niiden raoista kasvaa helposti uutta elämää, jos homman kanssa ei ole tarkkana.


Haaveilin pitkään pyöreästä singelistä ruotsalaisten keittiöpuutarhojen tyyliin. Meillä on kuitenkin niin valtava määrä isoja lehtipuita ympärillä, että haravointi kivien välistä olisi ollut liian iso savotta. Valitsin luonnollisen värisetn kivituhkan jonka raekoko on 6mm kieppeillä. Se liimaituu tasaiseksi pohjaksi, josta on helppo haravoida ilman, että puolet kiviaineksista päätyy kottikärryyn.


Siivoan keittiöpuutarhan syksyllä ja keväällä huolella. Silloin kyytiä saavat kuolleet kasvinosat ja rikat. Poluille en jätä lehtiä mätänemään syksyllä. Keväällä haraan polut huolella ja kitken aivan kaikki pikkuruiset alutkin. Silloin hoito on maltillista kesän aikana. Haraan polut parin viikon välein. Kun pihaan tilataan lasti uutta kivituhkaa, päätyy siitä aina osa uudeksi kerrokseksi myös keittiöpuutarhaan polkuihin. Kerroksen pitää olla tosi paksu tai sitä pitää välillä lisätä. On hyvä huomioida, että se tuppaa hupenemaan. 


Poluilla varustettu keittiöpuutarha on miellyttävä ja helppo hoitaa sekä kaunis katsella.

Suosittelen!

SHARE:

27 kommenttia

  1. Polut on kyllä tosi kauniita murskeella siistittyinä!

    Mä jäin pohtimaan, että onko teidän polut perustettu multamaan päälle? Meillä polkujen alla ei nimittäin ole (juurikaan) eloperäistä maa-ainesta, enkä ole kaivannut sinne maanerotuskangasta. Lieneekö siinä ero?

    Teillä koko hyötytarha on niin nätti, että silmiä hivelee! Siihen on kannattanut panostaa!

    Sini K.
    Kasvihormoni.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tosi hyvä multamaa tuolla puolen pihaa, joten kangas on aivan must. Hiekkapohjaisella puolella pihaa en ole käyttänyt kangasta soran alla.

      Ja kiitos! :)

      Poista
  2. Siistit käytävät ovat ilo silmälle. Viikonloppuna juhla vieraat ihmettelivät kitkemisen runsautta puutarhassani, mutta sehän on meille puutarha hörhöille tapa rentoutua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta on aina ollut kummallista, että päivitellään toisen harrastuksen rasittavuutta. Vähän kuin kummastelisi viulistin treenaamisen määrää :D

      Poista
  3. Jotain tuollaista haaveilen minäkin ensi kesäksi. Me tosin käytämme soraa jota meri puskee rannalle valtavia määriä. Toivottavasti se toimii yhtä hyvin kuin teidän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa kiveä sekin on. Raekoko tosin saattaa vaihdella enemmän, kun se ei ole teollisesti seulottua. Mutta todennäköisesti sävy on teillä kauniimpi ja pinta luonnollisempi. Musta se on vaan nätimpi :)

      Poista
  4. Siistit käytävät. Meillä on seulanpääkiviä. Putsataan ne lehtipuhaltimella ja viimeistellään käsin. Yrtit tuppaavat siementämään käytäville. Annoin mäkimeiramin perhosten iloksi kukkia ja sen siementaimia putkahtelee kivien välistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seulanpääkivet on ihania. En viitsi ostaa niitä sellaista määrää tuohon. Näinkin menee oikein hyvin. Mulla on siementäneet yrtit myös. Harasin ja poistin osan kivituhkasta. Tänä vuonna saksin kukinnot ajoissa.

      Poista
  5. Mun täytyy hoitaa meidän käytävä-asiat kuntoon pian. Ensi kesäksi on kyllä pakko laittaa enemmän hyötykasveja joten lootien määrääkin pitää ehdottomasti kasvattaa. Tänä kesänä mentiin minimeillä. Kaunis tuo sinun hyötypuutarha <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tähän hurahtaa. Meillä laajeni hyötytarha puolella viime kesänä. Mielessä siintää jo uusi laajennus joskus hamassa tulevaisuudessa, kun poika ei tarvitse fudiskenttäänsä enää.

      Poista
  6. Kiva postaus ja kauniita kuvia. Siistit käytävät sinulla on. Käytävät ovat kivoja ja tarpeellisia, mutta hoitoa nekin vaativat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hoitokäytävät todellakin vaativat hoitoa :D Monesti tuppaa unohtumaan. En tykkää myöskään siitä, jos perennapenkkien hoitokäytävät ovat rötvän näköiset.

      Poista
  7. Ihailen näitä siistejä murskekäytäviä. Jonkun mielestä käytävät ovat toissijainen asia, mutta ne ovat käytännön vaatimia ja antavat ryhtiä ja säännöllisyyttä puutarhaan. Jos (ja kun) ne ovat huolimattoman näköiset, kokonaisuus saa epäsiistin ilmeen. Hyvät ohjeet perustamiseen ja hoitoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä koen myös, että kivetyt / murskepinnat ovat tarpeellisia myös sen kaiken vihreän esillenostamiseen, rytmiin, säännöllisyyteen ja muotokielen luomiseen.

      Poista
  8. Tykkään noista paksuista laudoista kasvupenkeissä. Onko ne luonnostaan harmaantuneet, vai käsittelitkö ne jollain? Kaunis sävy. Ja siisti on polkukin, ei sen puoleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonnostaan harmaantuneet käsittelemättömät puut. Ne olivat jämälautoja ja siitä syystä jo valmiiksi hieman harmaat. Tiedostan että ne eivät ole kovin pitkäikäiset, mutta ah niin kauniit :D

      Poista
  9. Jeps, kivituhka on varmasti helppohoitoisempi maanpeittäjä kuin sepeli, jota itse laitoin. Sepeli on helppo haravoida pois, se imeytyy myös lehti-imuriin jne... Miksihän minä sitä laitoin laatikoideni väleihin ???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ymmärrän ihan hyvin, että valitsit sen. Se on tosi kaunis ja toimii jokseenkin hyvin pihassa, jossa ei putoile maatuvaa kamaa sen päälle. Maisemointikangas on kyllä ihan ehdoton sen kanssa. Toimii myös sellaisessa kaljussa täysin uudessa pihassa. Silloin istutettavien puiden ja sijainnin voi valita.

      Poista
  10. Itselläni on iso kokoista sepeliä laatikoiden ympärillä, koska pihamme on savipatjan päällä, sepeli kuivuu nopeasti rankankin sateen jälkeen. Rikkoja tulee todella vähän kankaan alta, helppo hoitoinen myös ruohonleikkaajan kannalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin juuri! Joihinkin pihoihin se sopii tosi hyvin. Sääli ettei meidän.

      Poista
  11. Voi kuinka kaunista ja tiedän pitäisi oma polku ja hiekkapiha haravoida kunnolla, nyt näyttää kaikkea muuta kuin kauniilta. Niin ja on tummaa kivituhkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivituhkakin pitää tosiaan harata ja kitkeä. Mikään huokoinen pohja ei sellaisenaan tee autuaaksi. Ja kun on muutakin hommaa niin ymmärrän, että toi ei välttis ole lista kärjessä.

      Poista
  12. Voi kuinka kaunista ja tiedän pitäisi oma polku ja hiekkapiha haravoida kunnolla, nyt näyttää kaikkea muuta kuin kauniilta. Niin ja on tummaa kivituhkaa.

    VastaaPoista
  13. Meilläkin kasvimaan käytävät ovat kivituhkalla päällystetyt ja alle on asennettu paksu suodatinkangas. Säännölliseltä haraamiselta ja kitkemiseltä ei säästy, mutta siihenpä ne huonot puolet sitten mielestäni jäävätkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. En tajua ollenkaan sitä, että kivituhkalla on sen nollakooon aineksen takia maine pölisevänä ja sisäänkantautuvana. Ensimmäisten sateiden ja tiivistämisen aikana se liimautuu pohjaansa eikä todellakaan pölise.

      Poista
  14. Mun kasvimaalaatikoiden ympärillä on valkoista isompaa kiveä. Kasvimaan kaverina se toimii oikein hyvin, mutta nurtsin viereen sitä ei ehkä olisi kannattanut laittaa...

    VastaaPoista
  15. Tänä vuonna juuri laitoin rantakiveä ja olen kovasti jo miettinyt kuinka iso homma huolto ja hoito tulee olemana jatkossa...

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig