Hedelmäpuiden kukinta on yksi kesän isoimmista kohokohdista. Pihamme kaksi jo talon ostovaiheessa ikivanhaa ja huonokuntoista omenapuuta ovat sinnitelleet meillä hyvällä hoidolla 11 vuotta. Viime kesän kukinta oli upein koskaan! Miten sen tein? Muumiotautisten omenapuiden ykköshoitotoimenpide on kerätä rupiset omenat saman tien pois puun alta, jotta kierre ei jatku ja pahene. Tämä on vähentänyt vuosi vuodelta muumiopilkkujen määrää. Vuosittainen kalkitseminen sekä kevät- ja syyslannoitus on kuulunut koko ajan ohjelmaan. Tärkein on kuitenkin puun oikeaoppinen leikkaaminen. Onneksi olin alussa liiankin varovainen. Törmään asiakkailla jatkuvasti siihen, että uuden kiinteistön vanhat omenapuut halutaan hoitaa kerralla kuntoon. Ja sitten se onkin menoa, kun sakset viuhuvat liian tehokkaasti.
Olen luovuttanut sen suhteen, että puista tulisi ilmavia. Leikkaan hieman kevättalvella ja isommin heinäkuussa. Heinäkuinen leikkuu ei kiihdytä puun versojen kasvua niin voimakkaasti. Lisäksi se vähentää sadon määrää, joka puolestaan keventäää oksiin kohdistuvaa kuormaa. Leikkaan latvuksesta 1/3 vuodessa. Siitä huolimatta puut ovat melkoisia risukasoja. Niillä on kuitenkin merkittävä koristearvo pihassa. En luovu niistä ennen kuin on aivan pakko.
Kirjoitin kattavan postauksen kiinteistön puista Etuovi.comin Parempaan asumiseen-blogiin. Tein sinne myös ensimmäistä kertaa videon. Jutussa on rutkasti vinkkejä kiinteistön ostajalle.
Vaalitaan puita, eiköstä? Sen helpompaa ekotekoa ei voi tehdä.
Aurinkoista tiistaita!
Tuota muumiotautia meilläkin on, ikävä ja hankala, mutta täytyy siis sitkeästi jatkaa yli 50-vuotiaan puun hoitoa, jos se vaikka vielä helpottaisi... Omenapuun leikkaaminen on itselle melkoista mysteeria, edelleen, mutta kiitos tuosta heinäkuun vinkistä. Voikohan samaa puuta leikata sekä kevättalvella että heinäkuussa vai onko liikaa? Täytyykin tuo sinun videosija postauksesi aiheesta katsella!
VastaaPoistaMä olen leikannut sekä että mutta leikkaan aika maltillisesti. Saatan talvella leikata edelliskesän versot ja tai yhden ison oksan ja kesällä harveenna latvustoa isommin.
PoistaMeillä oli muumiotauti, kun muutettiin tänne. Sitkeä työ on vähentänyt tautia ja osa omenoista nyt syömiskelpoisia, mutta täysin terve puu ei ole. Omenoiden putsaus ja taudin laantuminen on kuitenkin tehnyt sen, että puut ovat terveempiä ja kukkivat paremmin. Uskon, että hoidolla ne myös ovat pitkäikäisempiä.
Juu, vaalitaan kaikkia ihania vanhoja omenapuita, mutta pihamaalle halajavat männynpoikaset nypitään pois :) Ihanat kuvat <3
VastaaPoistaMusta jokaisella pihall pitäisi olla yksi täysikoinen puu vähintään. Pitkän harkinnan jälkeen meiltä kaadettiin 14 isoa ja vanhaa puuta. Jossain vaiheessa ne alkavat käydä riskissä. Kasvilla kun on aina elinkaari. Istutan kyllä tilalle muita puita.
PoistaNiin minustakin, sillä vanhat ja täysikokoiset puut tuovat puutarhaan tunnelmaa joka sieltä muutoin puuttuu. Ja kyllä tuommoiset jo nuorena isommat puut ajavat saman asian. Meiltä löytyy pihalta vain yksi vanhempi puu, joka on juurikin mänty, muutoin puutarhamme puut on aika nuoria tai jopa lapsukaisia vielä. Mutta niin se vain on ettei sitä kukaan halua kukkapenkkejä puuntaimia täyteen :) Meitä ympäröivä metsä haluaisi kyllä vallata tämänkin "aukkokohdan" mieluusti :) Mielenkiinnolla odotan mitä laitatte kaatamienne tilalle, vanhat puut taisivat ollakin aika jättejä :)
PoistaVanhoista puista (koivuja, mäntyjä, vaahtera ja kuusi) oli suurin osa lahoja tai ihan vierasmökin kyljessä. Loput kasvoivat tiukasti niiden välissä, joten mitään ei voinut säästää. Ja jättejä olivat. Paksuimman koivun kanto oli yli metrin halkaisijaltaan. Niitä puun taimia tuli joku miljoona vuodessa :D
PoistaJos kasvuvauhti ei olisi ongelma haluaisin purppuraomenapuita. Luulen, että kallistun hurmevaahteraan ja kirsikoihin. Haluan tien laitaan jotain nopeasti kasvavaa. Lapsena haaveilin hopeapajusta, joten saa nähdä :)
Hopeapajut onkin upeita! Kyseisestä kohdasta/alueesta tulee varmasti jokatapauksessa entistä ehompi :)
PoistaUpeat kuvat! Meillä hedelmäpuut ovat vielä nuoria, kaikki eivät vielä edes kuki. Onneksi isoja koivuja ja pihlajia löytyy tuomaan korkeutta. Kaiholla silti odotan, että hedelmäpuumme kasvavat ja pääsen nauttimaan runsaasta kevätkukinnasta. Aurinkoista viikkoa!
VastaaPoistaKiitos! Mullakin on tossa omenapuu hitaasti jurnuttanut 3 vuotta. Yleensä ne ampaisevat sen jälkeen nopeaan kasvuun. Sitä odotellessa :D
PoistaVanhat omenapuut ovat aarteita. meillä ei ollut kuin yksi koristeomenapuu hengissä mutta se onkin sitten erittäin kookas, taitaa olla suurempia koskaan näkemiäni. Korvaa useamman pienen puun. Mutta puista täytyy pitää huolta, sellaisen kasvattaminen vie vuosikymmenet.
VastaaPoistaNiillä on usein ihanan käkkyräiset rungot. Niin näillä meidänkin puilla. Musta on sulaa hulluutta jättää tuetta ja suojatta puu. Ne on usein niin arvokkaita.
PoistaMeillä ei ole (vielä) vanhoja omenapuita, mutta kyllä siihenkin päästään kunhan maltetaan odottaa;)
VastaaPoistaNuo hiukan nuoremmatkin yksilöt tarjoavat jo aika upeaa kukintaa, eikä siihen tänä vuonna ole kuin enää muutaman viikon odotus!
Hei, kiitos hyvistä vinkeistä. Meidän pihalla on pari hedelmäpuuta, joissa oli muumiotautia kun tähän muutimme. Juuri samanlaisia toimenpiteitä on yritetty tehdä. Puut oli jätetty leikkaamatta aiemman asukkaan toimesta ja sen vuoksi todella tiheäksi kasvaneet. Nyt niitä on parina keväänä ja kesänä hieman leikkailtu. Toivottavasti en tänä keväänä innostunut leikkaamaan niitä liikaa.. Puiden kukintaa tälle keväälle vielä odotellaan. Aurinkoista kevättä!
VastaaPoista