sunnuntai 27. elokuuta 2017

Vinkit kunnon marjasadon varmistamiseen

Syyskesä on marjomisen kulta-aikaa. Onnekseni nämä hieman lomittuvat sillä metsämustikka vie minut aina niin mennessään, että muu tahtoo unohtua. Nyt kun metsäinen sato on kerätty on aikaa myös puutarhan suuremmille marjoille. 


Olen jo nelisen vuotta tuskastelllut pensasmustikan onnettoman pientä satoa. Paksu ja hapan multapohja, kevätlannoitus ja kastelu ei tuottanut tulosta. Kyllä tympäisi, kun mielestäni huolella hoidin ja tuloksena oli kourallinen mustikoita neljästä pensaasta. Apuun tuli Kanelia ja kardemummaa-blogin Maria joka tahollaan oli saanut käsittämättömän hyvät ja yksinkertaiset ohjeet tutulta puutarhurilta. Ne tepsivät nyt meilläkin.


Ohjeena oli käyttää kasteluvedessä luomulannoitetta marjomiseen saakka. Itse käytin rakeista luomulannoitetta ja kastelin. Lopputulos oli sama. Pensaat täynnä kukkia ja nyt syyskesästä kunnon marjasato. Hip hurraa ja jihuu! 


Pari kesää kukatta ja marjatta möllöttänyt karhunvatukka sai myös saman käsittelyn. Kukkia ja marjoja tuli aivan järkyttävän paljon. Hieman olin huolissani ehtiikö marjasato kypsäksi, mutta nyt saan hakea kunnon kupillisen joka päivä. Karhunvatukka on lempimarjani. Täällä ollaan onnesta ymmyrkäisinä kunnon sadosta!


Nämä herkut päätyivät suuhun sellaisinaan. Piti tosin yksi marjapiirakkakin tehdä 

Ihanaa sunnuntaita!


SHARE:

11 kommenttia

  1. Karhunvatukka on ihana. Mulla on ihan hunnigolla yksi pensas, joka tekee kyllä silti marjoja. Pitäisikö tuota pensasmustikkaakin kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon metsämustikan suuri ystävä ja mielestäni pensasmustikka ei ole yhtään sama asia. Siinä on samaa makua, mutta ihan eri marja. Ehdottomasti kasvattamisen arvoinen.

      Poista
  2. Onpa näppärän helppo hoito-ohje marjapensaille!
    Karhunvatukoita minullakin...mutta kaupan hyllyltä!
    Täällä jätän marjojen kasvattamisen muille ja keskityn tuohon ainoaan sitruunapuuhun, jossa syyssato on vielä vihreää marraskuulle asti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän erittäin hyviyn.En mäkään siellä mitään karhuvatukoita kasvattelisi, kun ois kiire hyysätä viinirypäleitä ja eksoottisia hedelmäpuita :D

      Poista
  3. Karhunvatukka on minunkin lempimarjani, vaikka koetan hillitä sen kasvua, jotta se ei valtaisi viljelypalstaa kokonaan. Mustat ja kiiltävät marjat jotenkin kruunaavat elokuun runsauden ja minusta niissäkin on ripaus eksotiikkaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä mietin pitkään miten ja minne sen istutan, koska on niin hankala leviäjä. Mä istutin sen lopulta juurimaton sisään keittiöpuutarhaan. Kyllä kannatti kerrankin miettiä ja perustaa huolella. On ollut ihanaa saada karhunvatukkasato ilman niitä sen yleensä mukana tuomia riesoja.

      Poista
  4. Minulla on kokemus että kaikki vatut tarvitsevat runsaasti lannoitetta, kaikista marjoista lannoitan niitä eniten ja se on auttanut satoon ja marjojen kokoon. Hevosenlannalla lannoitan nykyään. Karhunvatut on hyviä, niitä on tulossa paljon jos vain ehtivät kypsyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta. Ovat myös aika rotevakasvuisia niin en ihmettele. Voi kun ehtisivät kaikki kypsäksi.

      Poista
  5. Oi, näyttää niin herkulliselta! En ole tainnut ikinä päästä maistamaan karhunvatukkaa tuoreena, ainoastaan hilloissa ja sen semmoisissa.

    viikarivartti.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on harmillisen kallis marja kaupoissa. Poikkeuksellisen mutkaton köynnös omaan pihaan.

      Poista
  6. Kiitos vinkistä! 🤗😊 Meillä Tampereella vasta tällä viikolla alkoi karhunvatukat tuottaa kypsiä marjoja ja kriikunatkin alkavat saada väriä. 🤗😄

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig