perjantai 28. elokuuta 2020

Ananaskirsikka - kasvatus ja hoito

Kasvatin tänä kesänä ananaskirsikoita ensimmäisen kerran. Ananaskirsikan eli karviaiskoison kasvatuksesta löytyy jonkun verran kirjoitettuja artikkeleita, mutta olisin itse kaivannut tarkempia huomioita. Joten tässä niitä tulee - yhden kesän kokemuksella.

karviaiskoiso-satoa-100outdoor

Ensimmäinen yllätys oli kasvin vedenkulutus. Parhaiten kasvi pärjäsi suuressa muoviruukussa (halkaisija noin 40 senttiä), jossa kasvoi vain yksi taimi. Tomaatteihin verrattuna veden kulutus oli melkein tuplat. Tuntui, että ruukku oli aina kuiva, ja kasvi nuupahti helposti. Toinen huomio oli se, että kasvi myös virkosi nopeasti saatuaan reilusti vettä. Alla olevassa kuvassa on yksi taimi täysikasvuisena. Melko iso roikale. 

karviaiskoiso-100outdoor

Luin etukäteen, että ananaskirsikka tarvitsee lannoitusta, mutta typen kanssa saa olla varovainen. Kasvi villiintyy helposti tuottamaan lehtiä ylenmäärin - ja tämä tapahtuu aina kukkien kustannuksella. Koska minulla ei ollut näppituntumaa typen määrän tarpeesta, päätin tehdä kasville varastolannoituksen. Kaivoin multaan kuopan, laitoin sinne kaksi reilua kourallista luonnonlannoitetta. Sen jälkeen vain seurailin tilannetta. Kasvi ei näyttänyt siltä, että se olisi tarvinnut enempää lannoitusta. Taimi kasvoi hyvin ja kukkia alkoi muodostua nopeasti. Kasvi ei kellertänyt tai osoittanut muitakaan vajaan ravinnetasapainon merkkejä. Varastolannoituksessa on se hyvä puoli, että ravinteet liukenevat hitaasti kasvin käyttöön. Näin ylilannoituksen mahdollisuus ei ole niin ilmeinen kuin esimerkiksi kastelulannoitteen kanssa. 

ananaskirsikka-100outdoor

Yllä olevassa kuvassa on vihreä koiso, jonka sisällä hedelmä vielä kehittyy.

Ananaskirsikka on kookas kasvi. Monissa kasvatusohjeissa lukeekin, että kasvi tarvitsee tuen. Minä en laittanut tukea vaan annoin kasvin retkottaa rennonoloisena omassa rauhassaan. Yksikin taimi vie paljon tilaa. Koin hyväksi raivata oman tilan nurkasta ananaskirsikoille. Näin en katkonut versoja ja kasvarissa mahtui hyvin touhuamaan. Tästä päästäänkin kasvupaikkaan. Omani siirtyivät sisätiloista suoraan kasvihuoneeseen. Uskon, että näitä voi kasvattaa yhtä hyvin ulkosalla. Niin helposti kasvi kasvoi. Varaisin kuitenkin paikan katetusta, tuulensuojaiselta ja aurinkoiselta paikalta. Voisin hyvin kokeilla kasvattaa ananaskirsikoita parvekkeellani. 

karviaiskoiso-100outdoor

Kuvassa koiso, jonka sisällä on kypsä hedelmä. Se on helppo tunnistaa kuivuneista ja vaaleista verholehdistä. Olen ymmärtänyt, että verholehdet ovat myrkyllisiä. Kellanoranssi marja on todella maukas.


karviaiskoiso-marjat-100outdoor

Marjat kypsyvät hiljalleen, ja satoa sai kerätä noin 10 marjan erissä. Marjat ovat todella hyvänmakuisia sellaisenaan. Minusta nämä ovat ihana lisä myös leivonnaisten päällä. Marjat sopivat hyvin myös salaatteihin ja hilloihin. 

Jos jatkossa kasvatan ananaskirsikoita, mietin tilan tarkemmin. Mielestäni yksi taimi vie tilaa vähintään yhtä paljon kuin runkotomaatti. Kasvi on jopa hieman leveämpi. Ananaskirsikka oli mielestäni todella helppo kasvi kasvattaa. Suosittelen!

ananaskirsikka-100outdoor

Tällaista tällä kertaa. Mukavaa viikonloppua!

SHARE:

9 kommenttia

  1. The translation doesn't work but I just love your pictures! Have a lovely weekend...
    Titti

    VastaaPoista
  2. karviaiskoiso on ihanan makuinen.ekana vuonna kun kasvatin onnistui hyvin viime vuonna tuuli katkaisi,arvaa itkettikö.terveiset täältä radan takaa.

    VastaaPoista
  3. Kiva tietää kokemuksia ennen kuin innostuu uusista lajikkeista :)
    Tuo varastolannoitus on kyllä hyvöksi monelle kasville.

    VastaaPoista
  4. Olen kasvattanut mansikkakoisoa monta vuotta (on mieheni herkku). Joka vuosi loppu kesästä niihin tulee joku "itikka". Tekee verkkoa kasvin ympärille. Tietäisitkö mikä se on ja mitä sille voisi tehdä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa tällä kuvailulla mikä ötökkä on kyseessä. Itse toimin näin melkein kaikkien ötököiden ja tautien kanssa: vaihdan kasvupaikan seuraavalle vuodelle. Satsaan hoitoon (heikkokuntoinen on alttiimpi taudeille). Suojaan tarvittaessa harsolla.

      Viimeisenä keinona menisin liikkeeseen kyselemään kasvinsuojeluaineita. Niitä on hyötykasveillekin omansa.

      Poista
    2. Vihannespunkki tai jokin vastaava ainakin tekee settiä kasveihin. Netistä löytyy ohjeita mitä voi tehdä.

      Poista
  5. Miten tämä koiso talvehtii meillä Suomessa, vai joka vuosi uusi taimi

    VastaaPoista
  6. Pistokkaana sisällä. Ei selviä suomessa ulkona talven yli, eikä varmaan täysikasvuisena sisälläkään ilman kasvilamppua.

    VastaaPoista
  7. Poistetaanko ns. varkaat ?

    VastaaPoista

MINIMAL BLOGGER TEMPLATES BY pipdig