🌿 Kaupallinen yhteistyö: Biolan 🌿
Tomaatin kasvatus siemenestä on todella antoisaa puuhaa, koska mikään ei ole parempaa kuin seurata satokasvin matkaa siemenestä lautaselle. Mikään ei myöskään voita auringossa kypsyneiden tomaattien tuoksua ja makua. Ehdoton etu on se, että tarjolla on lukuisia herkkulajikkeita, joista saa vain unelmoida kaupan heviosastolla. Jaan tässä teille mun vinkit tomaatin esikasvatukseen.
Tomaatin esikasvatuksessa oikea ajoitus on todella tärkeää. Sopiva aika aloittaa on juuri nyt. Kun varaat 8 viikkoa esikasvatusaikaa, on lopputuloksena sopivan topakat taimet. Liian aikainen aloitus saa taimet venähtämään honteloiksi.
Olen täysin hurahtanut Biolanin Sammalnappeihin ja Pienoiskasvihuoneeseen. Niiden kanssa esikasvatus on helppoa, siistiä ja mutkatonta. Rakastan kuitenkin mullan tuoksua, joten päädyin kylvämään tomaatin siemeniä sekä Sammalnappeihin että Biolanin Kylvö- ja taimimultaan. Minikasvihuoneessa parasta on sen muoto (näitä saa pieneen tilaan tosi tehokkaasti monta) ja läpinäkyvä kupu, joka luo optimaalisen mikroilmaston. Minikasvihuoneen voi käyttää monta kertaa, sillä Sammalnappeja voi ostaa myös erikseen - siitä iso plus Biolanille. Vinkkinä sanon, että jos haluat päästä alussa helpommalla kastelun kanssa, valitse Sammalnapit.
Taimimulta ja Sammalnapit kastellaan ennen kylvöä. Kylvän tomaatin siemenet aina pintakylvönä. Mullan päällä käytän vermikuliittia, joka sitoo kosteutta. Tomaatti itää parhaiten noin 20–25 asteessa. Itämisen jälkeen asetan pikkutaimet mahdollisimman valoisalle paikalle. Sadon määrä koodautuu tomaattiin juuri tässä vaiheessa. Vaikka valoa on jo hyvin, käytän siistä syystä myös kasvivaloa (ilmankin pärjäät!).
Tomaatin taimet koulitaan, kun ensimmäiset sirkkalehdet ovat ilmestyneet. Käytän tähän tarkoitukseen pestyjä maitopurkkeja. Taimet saavat niistä hieman tukea, multaa mahtuu hyvin ja purkit saa todella tehokkaasti pieneen tilaan, kun asettelee purkit tiiviisti vierekkäin. Lisään purkin pohjalle Biolanin Ruukkusoraa ja päälle
Kasvusammalta, joka sopii koulintavaiheeseen hyvin. Kasvusmmal ehkäisee kasvutauteja, mikä on herkässä taimivaiheessa superhyvä juttu. Myös kastelu on helppoa, koska Kasvusammal varastoi vettä. Taimet istutetaan aina mahdollisimman syvälle. Istutuksen yhteydessä tuen taimet kasvatuskeppeihin. Sidonta tehdään todella väljästi, jotta rungolla on tilaa kasvaa ja taimi ei vahingoitu. Annan taimien asettua pari päivää ennen kuin teen varastolannoituksen. Tomaatin
varastolannoitukseen on hyvät ohjeet Biolan sivuilta.
Meillä tomaatit kasvavat kasvihuoneessa. Siirrän taimet toukokuun lopussa karaisuvaiheen jälkeen lopullisille paikoilleen isoihin laatikoihin. Totutan taimia auringonvaloon vähintään viikon. Istutan aina kaksi runkotomaattia yhteen laatikkoon, jonka tilavuus on 55 litraa. Taimia ei kannata istuttaa liian tiheästi. Tomaatti tarvitsee reilusti multaa sekä tilaa kasvuun ja sadon muodostamiseen. Laatikon täytän
Istutusmullalla, jossa on mykorritsaa ja biohiiltä. Istutuksen yhteydessä teen varastolannoituksen uudelleen. Paikalleen istutuksen yhteydessä poistan tarvittaessa alimpia lehtiä pois ja istutan taimen mahdollisimman syvälle. Näin se jämäköityy kivasti.
Jos kasvatat tomaattia kasvihuoneessa ensimmäistä kertaa, muista huolehtia erityisesti varjostamisesta, tuuletuksesta ja kastelusta. Tomaatti menestyy hyvin myös avomaalla lämpöisellä seinustalla. Ulos voi istuttaa, kun hallan vaara on ohi. Lisää lämpöä saa tarvittaessa helposti hallaharsolla.
Kiitos innostavasta postauksesta! Tomskujen kasvattaminen siemenestä on kyllä vähän jännittävääkin. Olen kahtena kesänä kasvattanut puutarhamartaltamme Elsalta saamiani tomaatintaimia ja nyt kyllä vähän rohkenen kehua, niin aikas hyvällä menestyksellä. Tänä vuonna taidankin kokeilla taimien kasvatusta myös itse!
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla 😊 Tomaatti on lopulta aika helppo, jonka kanssa on kiva harjoitella esikasvatusta. Siemenet itävät hyvin ja taimia tulee usein liikaakin. Ei haittaa, jos muutama menee muttuun koulintavaiheessa 😅
Poistakuka ryökäle on ostnut kaikki keltaisen tomaatin siemenet niitä einäy helposti löytyvän.tulee vaan hulluna kokeiltua uusia lajikkeita.viime vuonna kokeilin indiko rosea ja ihmettelin sitten vasta luin että se on mauttomin tomaatti mitä on.odotas kun jään eläkkeelle 2023 silloin saa viherpeukalo keskellä kämmentä liikettä.(jos putiininsetä suo)terveisin naapuritoistpuolt rataa.
VastaaPoistaIhmettelin itse, että tomaatin siemenet puuttuivat kokonaan monista kaupoista ja keltaisia sai ihan metsästää. Pahoittelut Indigoon haksahtamisesta - se ei tosiaan maistu juuri miltään 😅 Nyt vaan siemeniä metsästämään 🤩
PoistaJuu ei ollut monta keltaista tänä vuonna tarjolla. Löysin Golden Jubileen, Tigerette Cherryn ja Honeycombin, joka on keltaoranssi.
PoistaTilasin amppelitomaatti romellon siemeniä joulun jälkeen
VastaaPoistaSammal- ja turvenapeille kätevä idätyslaatikko on 5l jätski laatikko jos ei raaski ostaa useita mini kasvihuoneita ,yhteen laatikkoon menee yli 20 nappia ja ruukutuksen jälkee 3 ruukkua.itselläni on tällä hetkellä 35 laatikollista ruukkuja. Terveisin tomaatti mummo iitistä.