Kaupallinen yhteistyö: Biolan
Kompostointi on todella hyödyllistä puuhaa. Itse kyllä myös tykkään itse kompostoinnistakin, mutta arvostan suuresti hyötyjäkin. Meillä on kompostoidaan biojätteet Biolanin Pikakompostori 220eco:lla ja puutarhajätteet Puutarhakompostorilla ja suurella itserakennetulla kompostorikehikolla. Jaksan aina ihmetellä, miten paljon kompostoitavaa kertyy meidän 4-henkiseltä perheeltä. Tehdessä ne hyödyt konkretisoituvat oikein toden teolla. Halusin listata teille kaikki parhaat kompostoinnin hyödyt.
1. Taloudelliset hyödyt
Kun kompostoriin kiikuttaa biojätteet sekaroskiksen sijaan, voi suoraan puhua rahallisesta säästöstä. Meillä syödään paljon kasviksia ja hedelmiä, joista jää kuoria ja naatteja. Koska omakotitalo-asujina maksamme itse sekajätteet tyhjennyksestä, on biojätteen kompostointi omalla Pikakompostorilla järkevää. Kompostoriin voi laittaa myös suodantinpussit kahvinpuruineen ja esimerkiksi leivinpaperit. Biolanin sivuilla on jätelaskuri, jolla näet, paljonko kotikunnassasi säästät kompostoimalla ja kauanko kestää, että kompostori maksaa itsensä takaisin.
2. Oma biokompostori voi olla vastaus jätelakiuudistukseen
Uudistunut jäteläki velvoittaa tulevaisuudessa omakotitaloasujat sekä talonyhtiöt, joissa on alle 5 asuntoa, laajentamaan biojätteen kierrätystä yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tämä tulee koskemaan useita kotitalouksia. Kompostoinnin voi hoitaa myös naapuruston yhteisellä biokeräyksellä. Kompostorikimppa vähentää luonnollisesti aloituskuluja. Uskon, että moni kuitenkin valitsee myös oman kompostorin. Mulle tämä on ainakin selkeä ratkaisu. Biokompostointia kannattaa alkaa harjoitella jo nyt.
3. Kiertotalouden ja kestävän kehityksen tukeminen
Mulle on aivan selvä peli, että ilmastotalkoot ja kestävän kehityksen periaatteet koskevat meistä ihan jokaista. Yksi kompostoinnin hyödyistä on jätteen haittavaikutusten pieneneminen. En todellakaan halua kiikuttaa muovipussissa helposti maatuvia omenankuoria sekajätteeseen, jotta ne voidaan päästöjen kera hurauttaa kaatopaikalle mätänemään. Kiertotalous ja kompostointi on juuri niitä pienen ihmisen kokoisia tekoja, joita voi tehdä meistä jokainen. On luonnollista, että biojätteen kompostointi jätteen syntypaikalla on se ympäristöystävällisin tapa. Biokompostointi on myös luonnonvarojen järkevää käyttöä.
4. Munkinpaistorasva ei ole enää ikinä ongelma
Heh. Tämä on kyllä vähän hassu, mutta mua se ilahduttaa joka kerta. Olenko ainoa, jota tympäisee esimerkiksi munkkien ja kinkkujen paistorasva, jota ei voi kipata lavuaariin? Mutta biokompostoriin saa. Ja se vaan tykkää siitä. Ja eristetty Pikakompostori toimii ympäri vuoden. Eli ei ole joulunakaan ongelma.
5. Sekajätteen hajuhaitat pienenevät
Tiesitkö, että Pikakompostori ei ikinä haise pahalta? Ei edes, vaikka kannen avaisi. Sieltä tulee sellainen multamainen tuoksu. Kaikki sen sijaan tietävät miltä haisevat biojätteet jäteastiassa, kun ne kesähelteillä marinoituvat siellä pari päivää. Eli fresh kompostori ja freshimpi sekajäteastia.
6. Voisiko kaatopaikkojen tarve vähetä?
Jos jokainen meistä ihan tosissaan yrittää ja ottaa tämän kompostoinnin työn alle, niin vähenisikö kaatopaikkojen tarve? Ainakin meillä puhutaan 2 viikon osalta tosi isosta määrästä biojätettä, joka ilman kompostoria menisi kaatopaikalle.
7. Omaa multaa
Jätin parhaan viimeiseksi. Olin niin innoissani, kun tyhjensin Pikakompostoria ensimmäisen kerran. Kottikärryllinen ravinteikasta rikatonta multaa. Rakenne oli aika kiva. Yllätyin siitä, miten pitkälle jäte oli kompostoinut (ihan oikeaa multaa) ja ennen kaikkea siitä, miten nopeasti biojäte muuttui mullaksi. Se, mitä kaikkia hyötyjä omasta kompostimullasta on puutarhalle ja maaperälle, onkin sitten ihan blogipostauksen kokoinen aihe sekin.
P.S. Onko kompostorisi jämähtänyt talven jäljiltä O-asetuksiin? Ei hätää. Tässä pikavinkki käynnistykseen. Tyhjennä kompostoria noin 1/3 verran. Sekoita jäljelle jäävään kompostimassaan reilusti Biolanin Tehokuiviketta. Ruoki kompostoria joka päivä tuoreella biojätteellä. Vie samalla kompostorin uumeniin pari kuumavesipulloa (tyhjät limupullot käyvät tähän hyvin). Näillä vinkeillä käynnistyy aivan varmasti! Käynnistyi mullakin! Jumahtamisesta ei kannata lannistua 😊
Tsemppiä ja tekemisen iloa kompostointiin!
Kiitos, hyvä aihe. Haluaisin kuitenkin tarkentaa, ettei Suomessa ole enää kaatopaikkoja sanan varsinaisessa merkityksessä vaan ns. lajittelukeskuksia. Useimmat jätteet menevät hyötykäyttöön poltossa (kaukolämmöksi) sekä biojäte mm. biokaasutukseen.
VastaaPoista